През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на

...
През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на
Коментари Харесай

Поне 200 наводнени къщи в Карловско след потопа

През цялата нощ останаха под наблюдаване сериозните сектори по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско. Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, коли и мебелировка. 

Големи са провалите по инфраструктурата, към момента няма електрозахранване. Най-сериозно потърпевши са  карловските села Каравелово и Богдан, откъдето нощес бяха евакуирани бедстващи.

Вследствие на продължителния натоварен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски здания, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, и в град Клисура. 

В региона е в действие отчасти бедствено състояние. 

Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов заяви, че водата към този момент е понамаляла, а нощес до късно са евакуирани хора от залетите къщи.

" Вадени са хора и отвън обитаемоте места, които са по вили, с хеликоптери, със спасители с въжета. Нямаме повече информация за бедстващи хора ". 

Днес ще се направи цялостна инспекция къща по къща, с цел да се ревизира дали няма останали бедстващи хора в откъснатите села Богдан и Каравелово. 

" Има отнесени няколко моста и улици. Днес сме обезпечили доставката на храна и вода за хората. Ако можем да възстановим единият мост, доставката ще бъде по него или отново хеликоптери ще се включат ", сподели още кметът.

Снощи 7 души с хронични болести от залетите къщи са били настанени в карловската общинска болница. 

Днес би трябвало да се обезпечи достъп до обитаемоте места.

Кметът на община Карлово не се ангажира с резюме на вредите на този стадий.

" В село Богдан наводнените къщи са най-малко 120 - 150, в друга степен. В Каравелово са към 60, а в Слатина - също има. Не по-малко от 200 са наводнените къщи ", уточни градоначалникът.

Цялата вечер и нощ екип на Радио Пловдив - репортерът Севдалин Палаузов и водачът и фоторепортер Румен Куртев, останаха блокирани край недостъпното село Богдан.

Очаква се през днешния ден те да бъдат освободени, откакто фадроми разчистят пътя до блокираната им кола. 

По данни на дежурния в пловдивската пожарна река Стряма е почнала да прелива в региона на Войводиново и 134-ти км на автомагистрала „ Тракия “.

Източник:
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР